Nieuwsbrief - week 43

Header Nieuwsbrief
Nostalgie komt in vele vormen. Aldus de Vergezochte Verbindende Factor van de nieuwsbrief deze week. 
 

Album van de Week

Al zouden we het willen, dan nog staan de nog levende leden niet toe dat we The Beatles ooit vergeten. Een jaar nadat het laatste album in een nieuw jasje en met tal van outtakes verscheen, gaan we gewoon weer terug naar '66. Revolver heeft voor zijn 56-jarige jubileum (waarom niet?) de inmiddels gebruikelijke Giles Martin-behandeling gehad en klinkt weer als een sneltrein. Maar dit boekwerk mag je gerust bij de appendix openen, waar je de meest magische vondsten treft. Vooral als je je ooit hebt afgevraagd hoe 'Yellow Submarine' zonder al die chaotische geluidseffecten had geklonken, of als er juist nóg meer chaotische geluidseffecten op hadden gestaan. En wat voor een liedje was 'Love You To' eigenlijk voordat George Harrison naar India op vakantie was geweest? Net als bij Get Back zit er op Revolver eindeloos plezier in de totstandkoming, het gegiechel en de kleine, rommelige momentjes in de vroege stadia van nummers die we al ruim vijf decennia klassiekers noemen. 
 

Nieuw binnen

Met een hoes als deze hoeven we het je eigenlijk niet te vertellen, maar Sentimental Fool van Lee Fields is oer-, oer-, oerklassieke soul, zelfs voor Lee Fields' doen. Zonder zijn vaste begeleidingsband The Expressions zijn z'n prettig zoetsappige liedjes allemaal wat compacter en in sommige gevallen des te effectiever. De openings- en titeltrack klinken beide alsof ze al zestig jaar ergens op een pick-up grijs lopen te draaien. (CD/LP)
Van een van de leden van Matmos, die eerder dit jaar nog een eigen draai gaven aan Poolse klassieke muziek, komt nu een... behoorlijk psychedelische, quasi-nostalgische eurodisco plaat. Op Is It Going to Get Any Deeper Than This? klinkt The Soft Pink Truth als Steve Reich die een Grace Jones-tributeplaat maakt, of Tangerine Dream met Pharaoh Sanders in de gelederen. Een wilde rit. (CD/LP)
Vergeleken met The Soft Pink Truth biedt Drugdealer nostalgie van een puurdere soort. De multi-instrumentalist die zich met zijn eerste twee albums vooral als een soort Doobie Brothers voor de 21ste eeuw profileerde heeft zijn focus op Hiding In Plain Sight wel enigszins verlegd. Onverminderd slick mellow doen sommige liedjes zowaar aan Jamiroquai en de Commodores denken. (CD/LP)
We zijn de kluts ook een beetje kwijt: is de Will of the People nu een nog groteskere, melodramtischere Muse óf een compilatiealbum met het beste werk van Paul Weller uit de periode 2001-2021? Aan u de keuze. Weller gooit hoe dan ook de gehele verscheidenheid aan stijlen die hij de afgelopen twee decennia verkend heeft in één keer uw kant op. Blazers, gitaarmuren, klein en akoestisch - veel plezier er maar mee! (CD/LP)
Verder is er deze week nieuwe muziek verschenen van onder meer Asgeir (CD/LP), Foo Fighters (CD/LP), Faye Webster (LP) en meer. 
 

Pre-orders

Oeeehh-aahhh. Ik Besta Voor Altijd Zolang Jij Aan Mij Denkt, het eerste album van S10 sinds het Songfestival, verschijnt op 24 maart 2023. 
Sam Smith zoekt de randjes op met hun vierde album Gloria (27 januari 2023) (LP/CD).

VelvetMusic.nl maakt gebruik van cookies

Door onze site te gebruiken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.
Meer informatie in onze privacyverklaring

Ik ga akkoord