nieuwsbrief week 41

Header Nieuwsbrief
Als we heel kort door de bocht moeten zijn, dan is er deze week veel moois verschenen voor liefhebbers van Bruce Springsteen, Van Morrison, Dolly Parton, Tom Petty en Radiohead, maar we zullen ons keurig aan de verkeersregels houden. 
 

Album van de Week

De laatste jaren heeft Bill Callahan zich een beetje verslapen. Niet om Shepherd in a Sheepskin Vest en Gold Record, zijn laatste twee, tekort te doen; energieke albums waren het allerminst. Dubbelalbum Ytilaer is dan ook bedoeld om zichzelf en z'n luisteraars een beetje wakker te schudden; spring uit bed, geef je partner een zoen, gooi met dingen, zing, vecht, huil, dat soort dingen. Callahan wil dat we weer dingen voelen. En wat dat betreft zijn er op Ytilaer (keer 'm om en u snapt 'm) genoeg prikkels. Het is een soms bijna jazzachtige 'songcyclus' à la Van Morrison's Common One en het werk van Callahan's vroegere vlam Joanna Newsom, waarbij de gothic country-troubadour nog altijd zijn stoïcijnse zelf blijft. 
 

Nieuw binnen

Na slechts twee albums te hebben uitgebracht in de zestien jaar dat John Frusciante Red Hot Chili Pepper af was, is Return of the Dream Canteen alweer het tweede album in een jaar van de inmiddels-bijna-zestigers.  Een dubbelalbum om precies te zijn, waarop de band verder gaat waar ze op Unlimited Love waren gebleven: ouderwets speelse funk maar met het zachte vernislaagje van het ouder worden. 
The 1975 heeft de nodige grote, soms potsierlijke gestes gemaakt de laatste jaren. Being Funny in a Foreign Language is relatief mild, maar daarmee allicht des te beter. De folkachtige liedjes, geproduceerd door Jack Antonoff (wie anders?), klinken échter dan ooit en ook de uitbundigere anthems (een snufje Springsteen hier, een theelepel Peter Gabriel daar) zijn aanstekelijk en aangenaam compact. 
Een gezamenlijke liefde voor Shania Twain, The Chicks, Dolly Parton en Loretta Lynn bracht folkmuzikanten Waxahatchee en Jess Williamson samen en leidde al gauw tot een album waarop beiden voor het eerst full country gaan. I Walked With You a Ways gedijt bij traditie. Plains, zoals het duo zichzelf noemt, bezingt pick-uptrucks, gebroken harten, weidse valleien en liquor stores alsof ze daarin de allereerste zijn. 
Dat de heren van het Amsterdamse Klangstof fan zijn van alles dat Thom Yorke ooit heeft gemaakt (Kid A en Atoms For Peace voorop) moge duidelijk zijn. Diezelfde ijskoude productie kenmerkt ook het derde album van de band, Godspeed To The Freaks, waarop  het een stukje rustiger aan gedaan wordt. Atmosfeer en ambience is belangrijker dan hits, maar de hits zijn er even zeer. 
Wild Pink begon ooit als obscure shoegazeband maar heeft inmiddels haar liefde voor heartland rock onbeschroomd omarmd. Het weidse nieuwe album ILYSM is The War on Drugs, Tom Petty en de Boss in een zijden jasje - met gastbijdragen van J Mascis (Dinosaur Jr.), Yasmin Williams, Ryley Walker en Julien Baker en uitstapjes naar americana, sludge metal en shoegaze - for old times' sake

VelvetMusic.nl maakt gebruik van cookies

Door onze site te gebruiken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.
Meer informatie in onze privacyverklaring

Ik ga akkoord