Nieuwsbrief week 39

Header Nieuwsbrief
In een week waar het verleden zelden ver weg is (Wilco, DeWolff & Dawn Brothers, Danny Vera) schrijft Björk op 56-jarige leeftijd nog altijd als geen ander de toekomst.
 

Album van de Week

Björk ontdekte de oer-Hollandse gabbertraditie (die gabber, ja) en dacht: weet je wat hier ontbreekt? Een basklarinet! Fossora, het tiende album van het IJslands enigma, is wederom een duizelingwekkende afslag. Samen met onder meer haar twee kinderen, Sindri en Ísadóra, Amerikaanse avantgardist serpentwithfeet en Indonesisch danceduo Gabber Modus Operandi verwerkte ze het overlijden van haar moeder - niet door zich los te maken van de wereld en, zoals op vorig album Utopia, door het leven te zweven, maar door juist diep in de IJslandse bodem te wroeten. Paddestoelen vormen het hart van een passend psychedelisch werk, snoeihard zoals zelfs Björk zelden klonk, maar ook organisch, vooral als klarinetsextet Murmuri de ruimte krijgt zijn stempel te drukken. 
 

Nieuw binnen

Na het verschijnen van debuutalbum The New Now (2020) is Danny Vera weer toe aan zijn oude, vertrouwde recept met het vijfde deel in zijn The New Black and White-reeks. Vera bewijst maar weer eens dat hij in het verkeerde muzikale tijdperk geboren is - en dat dat precies zijn kracht is. Eigen liedjes en reeds doorleefde countryklassiekers worden verrijkt met behulp van onder meer Krezip en het Rosenberg Trio. 
Altcountry-veteranen Wilco vieren het twintigjarig jubileum van het beste album allertijden, Yankee Hotel Foxtrot, met een uitgebreide bloemlezing van wat dat bewuste album óók had kunnen zijn. De college rock-versie, de schizofrene versie, een extra bijtende en cynische versie - dat én een remaster van de originele plaat en tal van live-versies op deze superdeluxe heruitgave. 
Nadat de Yeah Yeahs Yeahs hun eerste album in negen jaar met 'Spitting Off the Edge of the World' beginnen, is het alsof ze er daarna zelf achterna duiken. Karen O en co klinken op Cool It Down open en ruimtelijk, alsof ze er in de verste verte niets is dat ze tegenhoudt. Een duikvlucht zonder zwaartekracht met golvende synths, knetterende drumsalvo's en het nodige orkestrale geweld. 
Als er twee bands zijn in één kikkerland die doen alsof de soulvolle sixties nooit zijn voorbijgegaan, waarom zouden ze de krachten dan niet bundelen? Wie zijn nostalgie met Double Cream blieft, mag DeWolff en Dawn Brothers bedanken. De eerste samenwerking van beide bands moest klinken als een obscure soulverzamelaar en dat is gelukt. Shuffle, swing, rhythm & blues zoals ze dat dus nog wél maken.
Tussen 1988 en 1991 maakte Pixies vier meesterwerken, sindsdien is het af en toe een beetje behelpen. Maar zoals Black Francis op return-to-form Doggerel zingt: 'I ended up in some dire straits / and that's okay' - want op het achtste album klinkt de band uit Boston weer een beetje zoals ooit op Bossanova (surf rock!) en Doolittle (wrevel!). Het verleden is voorbij maar met een beetje heimwee is weinig mis. 

 

Verder zijn er deze week onder meer nieuwe albums verschenen van NitsDenzel CurryLambchop en Nona

 

Pre-orders

Maarten DeVoldere van Balthazar had weer eens tijd voor zijproject Warhaus: het derde album heet Ha Ha Heartbreak (11 november).
Op Hugo (21 oktober) bewijst Loyle Carner zich wederom als uitblinker in de categorie mellow hiphop.

VelvetMusic.nl maakt gebruik van cookies

Door onze site te gebruiken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.
Meer informatie in onze privacyverklaring

Ik ga akkoord