nieuwsbrief week 34

Header Nieuwsbrief
Met het einde van de zomer beginnen we langzaam een beeld te krijgen van hoe het najaar eruit gaat zien. Zo kun je het nieuwe album van de Arctic Monkeys hieronder alvast pre-orderen. Over onder meer Björk en Taylor Swift hoor je op deze plek later meer.
 

Album van de Week

Als er iemand de afgelopen jaren bewezen heeft de kunst van het weglaten te beheersen, dan is het Ry Cuming, beter bekend als RY X. Met een stem als een slapeloze nachtwandeling koorddanst Cuming al ruim een decennium op het randje van wat pop is. Hoeveel kan je weghalen en toch nog een liedje overhouden? Wat dat betreft is zijn vierde, Blood Moon, een verrassend weelderige plaat. Stil is het nog zelden, al is het vaak slechts een zijdezachte piano dat de ruimte opvult of een orkest dat de snaren bespeelt alsof ze ieder moment kunnen breken, de blazers alsof ze vooral de buren niet wakker willen maken. Cuming maakte dit album in de bergen bij L.A. met uitzicht op de Stille Oceaan - en dan vooral 's avonds. Ergens tussen overvloedig stadslicht en vele duizenden kilometers duisternis. Het lijkt dat onderliggende contrast dat Blood Moon zijn hooggespannen rust meegeeft. 
 

Nieuw binnen

Waar RY X er een schepje bovenop doet, doet indie rock enfant terrible Yungblud op zijn nieuwe album het opvallend rustig aan. Het doel van de zelfbenoemde '21st century liability' lijkt niet nog louter het provoceren te zijn, maar ook een voorzichtig kijkje in de ziel te zijn. Dominic Richard Harrison (klinkt toch iets minder stoer) speelt flink in op de recente emo revival met teksten over depressie en toxic masculinity
Dit is écht de laatste, aldus Steve Earle over zijn nieuwste tributeplaat. Na Guy Clark, Townes Van Zandt en zijn overleden zoon J.T., is JERRY JEFF een ode aan de in 2020 overleden Jerry Jeff "Mr. Bojangles" Walker. Nog zo'n outlaw country-pionier bij wie Earle voor eeuwig in het krijt zal staan. Op z'n Walkers rijmt Earle vreugde en verdriet feilloos, even luchtig als doorvoeld. 
DRILL MUSIC IN ZION mag dan wel de titel zijn, het achtste album van rapper Lupe Fiasco heeft met het recente fenomeen drillrap weinig van doen. In plaats daarvan is het een album dat met zijn bebop-invloeden en jazz rap zeer warm en met de hevige antikapitalistische boodschap tegelijkertijd zeer weemoedig aanvoelt. Inmiddels is hij veertig maar Fiasco blijft onverminderd scherp en bij de tijd. 
Wie in de afgelopen jaren op genoeg hippe terrasjes heeft gezeten, weet wie KOKOROKO is. Het lome, meanderende 'Abusey Junction' van de Londense formatie was een onwaarschijnlijke streaminghit. Zo loom als op bovenstaande track houdt het afrobeat-octet het ook grotendeels op debuut-LP Could We Be Moreal willen de blazers nog wel eens een vrije vlucht nemen. Je kunt het schrale gras en de gintonics bijna ruiken. 
 

Pre-orders

Arctic Monkeys doet de gordijnen dicht en hangt de discobal op. Het zevende album van de band heet The Car (21 oktober). 
Caro Emerald is niet meer, leve The Jordan. Het debuut Nowhere Near The Sky verschijnt op 10 februari. 
Boudewijn de Groot is op Windveren nog altijd diezelfde protestzanger (4 november). 
Met 5SOS gaat 5 Seconds Of Summer op de introspectieve tour (23 september).

VelvetMusic.nl maakt gebruik van cookies

Door onze site te gebruiken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.
Meer informatie in onze privacyverklaring

Ik ga akkoord