week 30

Header Nieuwsbrief
Een goede week voor liefhebbers van zoomerjazz, Bowie's vergeten jaren, Togolese afrobeat, intergalactische americana en chaotische clubnachten. 
 

Album van de Week

Toetsenist Domi Degalle is 22, drummer JD Beck is 18. Samen zijn ze DOMi & JD BeckNOT TiGHT is hun eerste album. Hoe de piepjonge jazzbeloftes er in hemelsnaam zijn geslaagd om Thundercat, Mac DeMarco, Busta Rhymes(!), Snoop Dogg(!!) en Herbie Hancock(!!!) op dat debuutalbum te krijgen? Dat is de kracht van het streamingtijdperk. Silk Sonic's Anderson .Paak stuitte per toeval op de muziek van het duo, besloot ze een plekje te bieden op zijn fonkelnieuwe Blue Note-sublabel APESHIT en hield ze een leeg whiteboard voor. 'Schrijf maar op met wie jullie graag samen willen werken.' Het zal geen toeval zijn dat .Paak zelf ook meespeelt op een nummer dat 'TAKE A CHANCE' heet. 
NOT TiGHT (dat wel degelijk een retestrak album is) valt mooi in de recente traditie van progressieve doch laidback jazz waar onder meer bovengenoemde Thundercat en .Paak, maar ook Yussef Dayes en Kamaal Williams een grote rol in hebben gespeeld. Namens Degalle zacht pianospel, namens Beck knetterende drums. Een dusdanig feilloos fundament dat zelfs Rhymes, Snoop en Herbie de show niet eens durven te stelen. 
 

Nieuw binnen

[http://]
Échte Bowie-fans opgelet. De elektronische jaren negentig verschijnen deze week eindelijk (in grote oplage) op LP (en wéér op CD). De hits én misses, de uitstapjes naar drum & bass, hiphop, jungle en techno, de hereniging met Brian Eno; Black Tie White Noise, The Buddha of SuburbiaOutsideHoursEarthling en het postuum uitgebrachte Toy. Maak je platenkast compleet!
Zoals Lomé, Togo het geografische midden houdt tussen Accra, Ghana enerzijds en Cotonou, Benin anderzijds, put Togo All Stars uit zowel de Ghanese highlife-traditie en de afrobeat van Orchestre Poly-Rythmo. Die rijke voedingsbodem geeft het nieuwe album van de band, FA, zijn tomeloze energie. Het heden en verleden van West-Afrika in één dansbaar, doorvoeld feestbetoon. 
De naam T Bone Burnett is bijna synoniem met americana. Hij maakte soundtracks voor O Brother, Where Art Thou? en Walk The Line en werkte met Roy Orbison, Gillian Welch en Alison Krauss, maar op The Invisible Light Spells spreidt hij op 74-jarige leeftijd voorzichtig zijn vleugels en laat hij onder meer elektronische, tribal en trance-invloeden toe in zijn werk. 
Voor menig succesvol dj is een album uitbrengen tegenwoordig overbodig - of op z'n minst bijzaak. What I Breathe, het debuut van het Australische streamingkanon Mall Grab voelt dan ook vooral aan als een passieproject. Hij haalde er wat bevriende muzikanten van Turnstile, Nia Archives en D Double E en maakt er een hoogstpersoonlijk clubfeestje van - beetje techno, beetje vaporwave, beetje R&B. Omdat het kan.
Verder zijn er deze week nieuwe releases uitgekomen van onder meer Bobbie GentryNeil Young & Promise of the Real en Lauv
 
's Lands grootste rockband Kensington sluit een tijdperk af met een stel Greatest Hits (26 augustus).
En een van Noord-Londen's grootste rockbands, Sorry, komt met een nieuwe: Anywhere But Here (7 oktober). 

VelvetMusic.nl maakt gebruik van cookies

Door onze site te gebruiken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.
Meer informatie in onze privacyverklaring

Ik ga akkoord