Nieuwsbrief - week 29

Header Nieuwsbrief
Je kunt dit niet weekend niet om Beyoncé heen (wat wil je ook met zo'n albumhoes), maar er is meer te beleven deze week - vooral voor liefhebbers van fluisterfolk, heiligschennis en Haçienda-heimwee.
 

Album van de Week

Hoewel Beyoncé nooit echt uit beeld is geweest, is het alweer zes jaar geleden sinds ze voor het laatst een album (Lemonade) uitbracht, de Lion King-soundtrack uit 2019 niet meegerekend. Daarbij is Renaissance ook nog eens het eerste album dat de zangeres van tevoren heeft aangekondigd sinds 2011. Tot zover de feiten. Hoe klinkt dat dan, Beyoncé anno 2022? Nou, behoorlijk nostalgisch. De eerste single, voorzichtige zomerhit 'Break My Soul', maakte al hevig gebruik van Robin S.' 'Show Me Love'. Verder put Knowles-Carter flink uit de 90s garage sound en duikt niemand minder dan Grace Jones op tijdens het nummer 'Move'. Uiteraard blijft de productie - ook mét alle 20ste eeuwse invloeden - op Renaissance onder de streep vernieuwend. Wat dat betreft zegt de albumtitel van dit retrofuturistische feestje genoeg. De CD-versie van Renaissance is uit; de LP zal (het zal u inmiddels niet meer verbazen) nog eventjes op zich laten wachten. 
 

Nieuw binnen

Wie Baz Luhrmann's Elvis-film al heeft gezien weet: dit is geen standaard-biopic. Geen - of in ieder geval niet alleen - getrouwe versies van de bekende hits, zoals bij Bohemian Rhapsody of Walk The Line, maar een totaal anachronistische popextravaganza met op de soundtrack bijdragen van, jawel, Doja Cat, Diplo, Jack White, Yola, Denzel Curry, Maneskin, Tame Impala en meer. Een aardige koortsdroom. 
De Haçienda leeft! De nachtclub rondom New Order's Factory Records mag dan wel in 1997 gesloten zijn, de Noord-Engelse rave scene begeestert nog altijd muzikanten zoals Working Men's Club. De jonge Britten etaleren op tweede album Fear Fear stoïcijns hun nostalgie voor een tijd die ze nooit bewust hebben meegemaakt -- met een vleugje hedendaags cynisme.
Ze ging met meerdere Grammy-nominaties de coronajaren in en in plaats van zich vol op haar muziekcarrière te richten, ging ze studeren. De spiritualiteit van popmuziek om precies te zijn. In wezen is Maggie Rogers' tweede album, Surrender, haar afstudeerscriptie. De Patti Smith- en Sharon Van Etten-adept slaagt wat ons betreft met vlag en wimpel. 
Florist is officieel een kwartet, maar op Florist, het vierde album van het New Yorkse gezelschap, spelen, als je goed luistert, ook de nodige vogels een mopje mee. En goed luisteren is het devies op dit fluisterachtige folkpareltje, een liefdevol album dat singer-songwritermuziek en ambient vermengt en doet denken aan alles tussen Mort Garson, Phoebe Bridgers en een boswandeling op een frisse lenteochtend. 

 

Verder zijn er onlangs nieuwe releases uitgekomen van onder meer Jamie TShe & HimMoor Mother en Deslondes.

 
Na drie albums in vijftien jaar, doen de Red Hot Chili Peppers er nu twee in een jaar: Return of the Dream Canteen verschijnt op 14 oktober. 
Khruangbin en Vieux Farka Touré komen samen met een album genaamd Ali. Mag u raden aan wie dat een ode is (23 september).

VelvetMusic.nl maakt gebruik van cookies

Door onze site te gebruiken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.
Meer informatie in onze privacyverklaring

Ik ga akkoord