nieuwsbrief week 26

Header Nieuwsbrief
Het is een muziekweek op whiplash van te krijgen: een livealbum, opgenomen op de kortste dag, en een verheffende maar zwaarmoedige spoken word-plaat enerzijds, anderzijds een plaat die je innerlijke thermometer onmiddellijk een paar graadjes zal doen stijgen en, jawel, de Minions-soundtrack. 
 

Album van de Week

Fleet Foxes bracht zijn laatste album, Shore, uit tijdens de herfstequinox, speelde vervolgens een livestreamconcert tijdens de winterwende en brengt deze nu, kort na de zomerwende uit op CD en LP. Klaarblijkelijk is de band uit Seattle van alle seizoenen thuis - en zodoende klinkt A Very Lonely Solstice ook in de julihitte meer dan aangenaam. Een eenzame zonnewende betekent in dit geval dat voorman Robin Pecknold met zijn akoestische gitaar vrijwel alleen plaatsnam in een leeg kerkgebouw in New York. Vooral nummers van het stemmige Shore komen voorbij in fraaie uitgeklede uitvoeringen, maar ook klassiekers als 'Helplessness Blues' passeren de revue - én een Bee Gees-cover, jawel. Opvallend aan dit livealbum is vooral hoe anders de nummers zich vormen - zelfs voor een akoestische setting - in vergelijking met de vaak zo maximalistische arrangementen van Pecknold en co. Komt -ie hoor: dit is de Fleet Foxes zoals je het nog nooit eerder hoorde
 

Nieuw binnen

Of het nu is omdat hij plots zo beroemd was geworden of ondanks; Paolo Nutini pakte na  Caustic Love (2014) zijn rust. Dat resulteert nu, acht jaar later, in Last Night In The Bittersweet, een album dat een handjevol hits heeft maar verder weinig compromissen sluit. Nutini mompelt er nog altijd op los met zijn stukgerookte stem en verwijst naar Throbbing Gristle, NEU! en John Martyn. 
De boomlange Nick Cave toont zich al regelmatig een Jezusfiguur, vooral live - met trouwe apostel Warren Ellis aan zijn zijde. Tijdens de opnames van Carnage deed het duo daar nog eens een schepje bovenop. De titel van Seven Psalms spreekt voor zich: dit zijn zeven, door Cave geschreven psalmen, gepaard met de duistere soundscapes van Ellis. Geen makkelijke kost, wel verheffend, ook voor de atheïsten en agnosten onder ons. 
Ho, HO, niet meteen verder scrollen. Wij geloven het zelf ook nog niet helemaal, maar de soundtrack van de nieuwe Minions-film (ja, écht) is dus helemaal zo slecht nog niet. Sterker nog, vrijwel de gehele line-up is om de spreekwoordelijke vingers bij af te likken. We noemen ze gewoon maar even: Thundercat, Weyes Blood, St. Vincent, BROCKHAMPTON, Tame Impala, Kali Uchis, Phoebe Bridgers - allemaal met nieuw werk. 
Bossa nova leeft. Ook anno 2022 zijn er nog jonge muzikanten die zich modelleren naar Antônio Carlos Jobim, Caetano Veloso en Arthur Verocai, waaronder Sessa - die er op zijn uitstekende tweede album Estrella Acesa ook nog een vleugje Leonard Cohen bij haalt. De Braziliaanse New Yorker fluisterzingt dat het een lieve lust is. Alsof hij de hele plaat dommelend in een hangmat heeft opgenomen. 
Verder zijn er deze week nieuwe releases van onder meer Imagine DragonsWarmduscher en Hollie Cook

VelvetMusic.nl maakt gebruik van cookies

Door onze site te gebruiken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.
Meer informatie in onze privacyverklaring

Ik ga akkoord