Nieuwsbrief week 24

Header Nieuwsbrief
Alsof er niet al genoeg redenen waren om naar de (online) platenwinkel te gaan deze week (zie hieronder), is het óók nog eens bonus-Record Store Day dit weekend. Wees op tijd in de dichtstbijzijnde Velvet komende zaterdag 18 juni en scoor de RSD-titels die niet op tijd gedrukt waren voor de officiële editie, eerder dit voorjaar. 
 

Album van de Week

Sinds Radiohead zes(!) jaar geleden zijn laatste album A Moon Shaped Pool uitbracht hebben de fans zich niet hoeven vervelen. Er waren jubileumedities van OK Computer, Kid A en Amnesiac, soundtracks van zowel Jonny Greenwood (o.a. Spencer, You Were Never Really Here en Phantom Thread) als Thom Yorke (Suspiria) en soloplaten, maar onder de noemer 'The Smile' is er nu weer een bijna-Radiohead-album. Bijna, omdat Yorke en Greenwood elkaar muzikaal weer hebben gevonden, evenals vaste producer Nigel Godrich, maar de rest van de band nog ontbreekt. In plaats daarvan neemt Sons of Kemet's Tom Skinner achter het drumtoestel plaats - een behoorlijke slager met Selway vergeleken.
Debuutalbum A Light For Attracting Attention is ook op muzikaal vlak het dichtst dat de leden sinds 2016 bij een klassiek Radiohead-geluid zijn gekomen. Vooral The Bends en Hail To The Thief schemeren door. En misschien mag het daarom geen officieel Radiohead-album heten -- omdat het misschien wel té Radiohead is. Wij zullen de laatsten zijn daar over te klagen. 
 

Nieuw binnen

Vergeet hot girl summer, het is Ugly SeasonPerfume Genius, de excentrieke indiester die zijn eigen popmuziek album na album opnieuw uitvind - in de voetsporen van Arthur Russell en Björk - doet er op zijn zesde album een experimenteel schepje bovenop. Het is een frontale botsing tussen akoestische arrangementen en elektronische overdrive. Ultieme bevrijding uit chaos.
Veertien hele jaren na Antidotes weet Engeland's voornaamste mathrockband Foals wel waar hun krachten liggen. De albums lijken makkelijker tot ze te komen, zo ook Life Is Yours. Enigszins paradoxaal weet Foals op een plaat die onverminderd innovatief is toch oud-en-vertrouwd te klinken. Een stiekeme glansrol is er voor sterproducer Dan Carey (Black Midi, Wet Leg). 
"Vroeger" maakte men slaapkamerpop uit noodzaak - omdat je simpelweg geen geld had voor chique productie. Nu klinken de kleinste artiesten als popsterren en doen popsterren als Lykke Li alsof het allemaal op een zolderkamertje is gemaakt. Eyeye is intiem - soms op het pijnlijke af. Het is een interessante wending in de carrière van één van de grootste 'Scandipop'-namen. 
Ought, een hopeloos ondergewaardeerde art punk-band uit Montreal, bestaat niet meer, maar uit de as is Cola herrezen. Sterrenstatus zullen ook zij niet bereiken, maar júíst omdat de gitaarliedjes van Cola op debuutalbum Deep In View zo lichtvoetig zijn, is het het luisteren waard - bijvoorbeeld als je van Parquet Courts, Pavement en Cate Le Bon houdt.  

 

Verder zijn er deze nieuwe releases van onder meer FlumeFrank Zappa (een boxje met livealbums)George Kooymans & Frank Carillo en Hank Williams Jr

 

Pre-orders

Jack White is op stoom. Entering Heaven Alive (22 juli) is alweer zijn tweede album dit jaar. 
Hoe het met Tim Knol gaat? Lightyears Better! Of althans, zo heet zijn nieuwe album. 

VelvetMusic.nl maakt gebruik van cookies

Door onze site te gebruiken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.
Meer informatie in onze privacyverklaring

Ik ga akkoord