Nieuwsbrief week 23

Header Nieuwsbrief
Voor een regenachtig begin van de zomermaanden, een rijtje met hoofdzakelijk regenachtige albums van Kreator, Destroyer en Kelly Lee Owens - met een beetje zonneschijn toe. 
 

Album van de Week

Bij New Order linksaf - en dan alsmaar rechtdoor. Veel preciezer is de muziek van de ongrijpbare Dan Bejar, samen met producer John Collins het brein achter Destroyer, niet te omschrijven. Sinds zijn warm ontvangen yachtrock-plaat Kaputt (2011) is hij ver van het toegankelijke gebleven en experimenteerde hij met heimelijke kamerpop en ijskoude new wave. Labyrynthitis - toepasselijk vernoemd naar een vorm van oorontsteking - is Bejar's meest voltooide werk in jaren. Een grillig en flets album met ongenaakbare arrangementen en vreemde, ongelijksoortige teksten waar werkelijk niemand anders mee weg zou komen. "You have to look at it from all angles, says the cubist judge from cubist jail." Nee, wij begrijpen er ook niets van, maar interessant is het wel en - onder alle synths en drumcomputers - soms zelfs een beetje ontroerend. 
 

Nieuw binnen

We houden het nog even gezellig met het nieuwe album van de Duitse thrashkoningen van KreatorHate Über Alles. Na veertien LP's hebben ze eigenlijk nauwelijks nog wat te bewijzen en toch geven ze alles. Vanaf de openingstrack - 'Sergio Corbucci Is Dead' - knallen ze er lachwekkend hard in en die intensiteit wordt tot aan 'Dying Planet' niet meer losgelaten. 
De clubmuziek van Kelly Lee Owens had altijd een vleugje dreampop in zich, opdat we ook op de dansvloer nog een stiekeme traan konden laten. Dat is met LP.8 voorbij. De openingstrack, is niets meer dan één repetitieve, kille beat met honderd keer op monotone toon het woord 'release'. De Welshe producer gaat op de industriële techno-tour en dat staat 'r goed - al is het even wennen. 
En dan nu wat vrolijke indiepop om het goed te maken. De band Dehd brak in 2020 door met ultiem roadtripalbum Flower of Devotion - toen eenzaam rondjes rijden nog ons enige vermaak was. Opvolger Blue Skies is voor de overvolle camperbusjes met minstens twee keer per nummer een onweerstaanbaar meezingmoment. Karaoke-voer voor fans van Jay Som, Soccer Mommy en Mitski. 
Vieux Farka Touré heeft de nalatenschap van zijn vader z'n halve carrière keurig weten te ontlopen, maar op zijn veertigste geeft hij toe: de woestijnblues zit in zijn bloed. Les Racines heet Touré's vijfde solo-album dan ook - de roots. Toepasselijk opgenomen in 'Studio Ali Farka Touré' laat hij onbeschroomd zien van wie hij zijn talent heeft - zonder er een imitatiekunstje van te maken. 
Verder zijn er deze nieuwe releases van onder meer Nick Mulvey, Baxter DuryGeorge Ezra en The Rolling Stones
 

Pre-orders

De Vlaamse hartendief c.q. nachtegaal Tamino volgt zijn debuut op met Sahar (23 september).
Nee, geen EDM. EBMEditors klinkt op zijn zevende album ongetwijfeld nog altijd als zichzelf (23 september).

VelvetMusic.nl maakt gebruik van cookies

Door onze site te gebruiken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.
Meer informatie in onze privacyverklaring

Ik ga akkoord