Nieuwsbrief week 22

Header Nieuwsbrief
Angel Olsen goes country, Kendrick Lamar houdt zichzelf een spiegel voor, Prince is live in je woonkamer, Andrew Bird heeft er weer zin in en de leden van Horsegirl doen de nineties na. Tot zover de samenvatting van de nieuwsbrief deze week. 
 

Album van de Week

Ja, Big Time is een regelrechte countryplaat. Daar zal Angel Olsen zelf niet over twisten. Het is een stap linksaf voor de zangeres die al zo vaak bejubeld is om haar soms hemeltergende, soms etherische stemgeluid, maar ook deze 'nieuwe' modus operandi staat haar uitstekend. Het zal het persoonlijk drama zijn dat Olsen heeft meegemaakt - sinds haar vorige album verloor ze beide ouders - waardoor ze snakte naar een familiair, nostalgisch palet. Haar stem draagt in ieder geval een gepaste droefenis, die op Big Time doet denken aan Loretta Lynn, Karen Dalton en zelfs een ingetogen Dolly Parton. De muzikale begeleiding is bij producer Jonathan Wilson - vooral bekend van zijn samenwerkingen met Father John Misty - in goede handen. Het rijke retrogeluid klinkt opvallend fris, opzwepend en is tijdsgetrouw zonder dat het ooit pastiche wordt. Een plaat die pijn omzet in catharsis: "Guess I had to be losin' to get here on time."
 

Nieuw binnen

Langverwacht dat -ie al was, langer zal de vinyluitgave nog op zich laten wachten, maar hij is er: een nieuwe Kendrick LamarMr Morale & The Big Steppers. "I've been going through something," kondigt de rapper van een generatie al in de eerste minuut aan. Wat volgt is een introspectief album dat soms moeilijk bij te houden is, soms pijn doet en waar je nog lang over na zult denken.
Syracuse, nu op vinyl!Meer zullen de meeste Prince-fans niet nodig hebben. Dan toch nog even voor de duidelijkheid: het legendarische concert van Prince and the Revolution in de Carrier Dome, Syracuse, dat op 30 maart 1985 door miljoenen huishoudens live bekeken werd, verschijnt nu eindelijk in een hi-fi fysieke uitgave: Live
Na These 13 (2021), een sobere folk- en gospelplaat met Jimbo Mathus, is begenadigd violist en fluitist Andrew Bird op zijn zeventiende(!) album, Inside Problems, weer zijn vertrouwde, vrolijke zelf. Ook de arrangementen zijn weer zo warm en gemoedelijk als voorheen. Het zijn de indiepopliedjes die hier centraal staan, maar daaromheen gebeurt vanalles. Get over this moon!
Het debuutalbum van de week is zonder meer van Horsegirl, een trio uit Chicago dat ontstond uit een gezamenlijke voorliefde voor Sonic Youth, Guided By Voices, The Clean en Wire. Gruizige gitaarpop dus. Versions of Modern Performance klinkt als college rock à la jaren negentig zoals nog maar weinig bands dat voor elkaar weten te rammelen. En dat voor drie dames van ná 2000. 

 

Verder zijn er deze nieuwe releases van onder meer Anouk, Post MaloneDrive-By Truckers en Amy Winehouse.

 

Pre-orders

Een nieuwe Yeah Yeah Yeahs! Bijna tien jaar na de vorige zijn Karen O & co. terug met Cool It (30 september).
Ook terug van lang weggeweest: Paolo Nutini. Zijn eerste sinds 2014 heet Last Night In The Bittersweet (1 juli). 

VelvetMusic.nl maakt gebruik van cookies

Door onze site te gebruiken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.
Meer informatie in onze privacyverklaring

Ik ga akkoord