nieuwsbrief week 38

Header Nieuwsbrief
Een magnum opus hier, een match-made-in-heaven daar, een twintigste album in tien jaar en een scherpe bocht linksaf van een band die lang in hetzelfde straatje vast leek te zitten. Uw wekelijkse nieuwsbrief in een notendop.
 

Album van de Week

Iets is al gauw een 'magnum opus' als je probeert een groots, meeslepend album aan de man te krijgen, maar in het geval van Makaya McCraven's In These Times durven we dat superlatief best te gebruiken. De jazzdrummer en componist uit Chicago begon al aan het album in kwestie voor de rest van de wereld überhaupt van hem gehoord had. In de tussentijd verscheen het bejubelde Universal Beings en zijn wervelende herinterpretatie van Gil Scott-Heron's I'm New Here. Met In These Times doet McCraven er duidelijk een schepje bovenop en haalt hij tal van muzikale vrienden erbij om zijn visie te verwerkelijken. Wat te denken van Tortoise-gitarist en labelgenoot Jeff Parker, harpiste Brandee Younger en Gillespie-adept Marquis Hill. Allemaal krijgen ze de ruimte in wat McCraven 'organic beat music' noemt, een een levendige, kleurrijke collage waarin Afrikaanse en Oost-Europese ritmes feilloos in elkaar overlopen. 
 

Nieuw binnen

Khruangbin en Vieux Farka Touré die hand-in-hand het werk van woestijnbluespionier Ali Farka Touré nieuw leven inblazen -- dat noemen we een match made in heaven. Het zwoele dubgeluid van de band uit Houston gaat op Ali uitstekend samen met Vieux' genetisch overdragen gitaarvirtuositeit -- alsof ze al vele jaren in precies deze formatie hebben gespeeld. 
Uh, is dit dezelfde Editors? Tot zover wij weten wel. Een nieuw bandlid - Blanck Mass' Benjamin John Power - heeft de Britse groep op zevende album EBM naar het elektronische gekatapulteerd: Tom Smith onthoudt zich van zijn gebruikelijke bariton en plots klinken New Order, Front 242 en... EBM door in de strakke popsound die is ontstaan. Op het nummer 'Strawberry Lemonade' horen we zelfs een beetje Dua Lipa. 
Na sinds zijn zestiende talloze lo-fi-albums op Bandcamp uit te hebben gebracht, zit singer-songwriter Alex G inmiddels al even in zijn meer gepolijste fase. Wat dat betreft is God Save The Animals zijn meest voltooide werk tot nu toe. Giannascoli klinkt daarop afwisselend als Elliott Smith in een country- én een synthpopjasje. Autotune, banjo's en fiddles gingen zelden zo mooi samen. 
In de vier jaar sinds Amir heeft Tamino, voluit: Tamino-Amir Moharam Fouad, zijn sound vooral flink gepolijst, veel naar de lijzige laatste Balthazar-platen, de soundtracks van Thom Yorke en Jonny Greenwood en naar de wind in het geboorteland van zijn vader geluisterd. Zijn tenoor sprankelt op Sahar vooral in de rustmomenten - als al het andere even bijzaak lijkt te zijn.
Tijd voor een nieuwsbulletin uit de Gizzverse - hou je vast. Terwijl het twintigste (studio)album van King Gizzard & The Lizard WizardOmnium Gatherum, deze week op vinyl verschijnt, gaan er in oktober alleen al drie nieuwe richting de fabriek. Voor nu: een duizelingwekkende portie psychedelische pop, heavy metal, progrock en... hiphop, te beginnen met een 18-minuten durende openingstrack. Alleen King Gizzard...

 

Verder zijn er deze week onder meer nieuwe albums verschenen van The Comet is ComingNils Frahm5SOS en Eerie Wanda.

 

Pre-orders

Taylor Swift schreef alle nummers op haar tiende album Midnights midden in de nacht (21 oktober).
De supergewilde producer Fred Again... komt met zijn derde eigen album, Actual Life 3 (28 oktober)

VelvetMusic.nl maakt gebruik van cookies

Door onze site te gebruiken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.
Meer informatie in onze privacyverklaring

Ik ga akkoord