nieuwsbrief week 37

Header Nieuwsbrief
Van TikTok-hits-in-spe tot een verzamelaar van een jazzlegende in een midlife crisis. Wij weten ook even niet hoe we deze releaseweek moeten samenvatten.
 

Album van de Week

Het eerste album in tien jaar van The Mars Volta, getiteld The Mars Volta, is misschien wel de meest love it or hate it-plaat van 2022. Je kunt alles dat je over de progrockband uit El Paso weet vergeten, want toen het kwintet voor het eerst sinds Noctourniquet weer bij elkaar kwam, was het devies om het "tegenovergestelde te maken van alle voorgaande albums". Dus is The Mars Volta een onomwonden popplaat (slechts twee nummers zijn langer dan vier minuten) gemaakt vanuit dezelfde experimentele ziel - een ontwikkeling waarbij zanger Cedric Bixler-Zavala zich liet inspireren door Bowie, Phil Collins, Peter Gabriel en Paul Weller. Muzikaal klinken ook Caribische invloeden sterker door dan ooit. In de woorden van Bixler-Zavala: "All along we've threatened people that we'd make a pop record, and now we have." Vorm vooral je eigen oordeel. 
 

Nieuw binnen

"Well, how should we proceed without things getting too heavy?", vraagt Marcus Mumford zich af op het tweede nummer van zijn solodebuut. Voor het eerst zonder zijn 'sons', maar met hulp van Phoebe Bridgers, Brandi Carlisle en vijfsterrenproducer Blake Mills, verwerkt de Britse zanger de nodige trauma's op een toch behoorlijk hoopvol, opzwepend en helder rockalbum - met een hoofdletter 'R'.
Zo recht voor z'n raap als op het melancholisch sprankelende Asphalt Meadows is Ben Gibbard al lang niet meer geweest - zonder daarbij zijn scherpe pen te verliezen. De frontman van Death Cab For Cutie heeft sinds het vorige album - uit 2018 - duidelijk tijd gehad om na te denken en naar de wereld om zich heen te kijken. Een album dat (jawel) uit isolatie geboren is maar vooral het samenzijn viert. 
Mura Masa is niet het soort artiest waar we het over vijftig jaar nog over hebben. Daarentegen weet hij als geen ander de muzikale tijdsgeest van nú aan te voelen. demon time verschilt alweer enorm van zijn voorganger met zijn lichtvoetige stuiterbalenergie. De producer uit Guernsey rolt met gastrollen van Erika de Casier, PinkPantheress en Shygirl de ene na de andere TikTok-hit-in-spe uit
Lichtjaren verwijderd van Kind of Blue, In a Silent Way of zelfs Bitches Brew was Miles Davis begin jaren tachtig rusteloos maar daarom niet minder virtuoos. Het bewijs daarvoor vind je nu gebundeld op The Bootleg Series, Vol. 7: That's What Happened (1982-1985) met daarop Star People en Decoy-outtakes en een behoorlijk chaotische liveshow in Montreal met in de band onder meer John Scofield en Marcus Miller. 
Op de gemiddelde Nederlandse kringverjaardag weet je precies wat te verwachten: leverworst, blokjes kaas, Coffee and Cake. 'Excelsior-bandje' pur sang Hallo Venray volgt al jaren dezelfde receptuur maar dat maakt het ook op dit twaalfde album niet minder aanstekelijk. Albumhoogtepunt is zonder meer zelfspotanthem 'Nerds' waarop zanger Henk Koorn zich even de Haagse Lou Reed waant. 
Verder zijn er deze week onder meer nieuwe albums verschenen van WhitneySuede en Sadies.
 

Pre-orders

Revolver, een kantelpunt voor The Beatles, nu (weer) in een nieuw jasje (28 oktober).
Verdwijn op 18 november in de nieuwe indie-droomwereld van Weyes BloodAnd In the Darkness, Hearts Aglow.

VelvetMusic.nl maakt gebruik van cookies

Door onze site te gebruiken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.
Meer informatie in onze privacyverklaring

Ik ga akkoord