nieuwsbrief week 35

Header Nieuwsbrief
Ho ho ho, even rustig nu. September is begonnen en opeens regent het prachtige platen. We lichten de mooiste graag even voor je uit - van übercreatieve avant-pop tot Renaissancemuziek in super-slomo. 
 

Album van de Week

Alsof iemand je aan je kraag door een kunstgalerie heen sleept. Alsof er een snoepwinkel voor je neus smelt als ware het een Dalí-schilderij. Alsof Kate Bush een zoomer was. Er zijn dit jaar niet veel platen verschenen met zo'n verscheidenheid aan originele, verfrissende ideeën als op het debuutalbum van Jockstrap, het Londense conservatoriumduo dat je straks bovenaan menig jaarlijstje zal zien prijken. Georgia Ellery (tevens violist in Black Country, New Road!) en Taylor Skye vullen elkaar op I Love You Jennifer B perfect aan met respectievelijk zoetzachte fluisterzang en zinderend speelse elektronische producties. In de inspiratielijstjes van het duo vind je onder meer vroege Björk, late Bon Iver, Captain Beefheart, Frank Ocean, Cocteau Twins en Ariana Grande - een ratjetoe dat helemaal niet zo onlogisch is als je langzaam door de metershoge brainwaves op Jennifer B omver geblazen wordt. 
 

Nieuw binnen

Het is alweer vier jaar geleden dat crooner-songwriter Marlon Williams zijn laatste soloalbum uitbracht. De rust heeft hem duidelijk goed gedaan. My Boy is het meest gefocuste album van de heart-throb uit Aotearoa tot nog toe. Williams bezingt masculiniteit en de mannen in zijn leven, terwijl hij muzikaal inspiratie put uit de Bee Gees, Perfume Genius, Lee Hazlewood en Duran Duran. 
De jure bestaat The xx al zo'n vijf jaar niet meer, maar de ziel van wat het drietal ooit was schemert nog altijd sterk door in het respectievelijke solomateriaal. Na Jamie xx en Romy is de beurt aan Oliver Sim, wiens door xx strak geproduceerde Hideous Bastard (met gastvocalen van Jimmy "Bronski Beat" Sommerville) een even opzwepend als venijnig persoonlijk debuutalbum is. 
[http://]
Waarom ook niet? Susan Tedeschi, Derek Trucks en co (u kent ze als de Tedeschi Trucks Band) hadden de afgelopen jaren schijnbaar creatieve energie te over. En dus verschijnen er nu vier(!) gloednieuwe albums: I Am The Moon, deel IIIIII en IV. Vier albums vol zorgeloze bluesrock (is dat een contradictie?) geïnspireerd door een Perzische mythe. Lees vooral de bijbehorende essays op de website van de band
Van de meeste bands hoop je dat ze met ieder album iets anders doen, bij andere bands schuilt het plezier juist in het bekende. Built To Spill blijkt aan de vooravond van zijn vierde decennium precies zo'n band te zijn geworden. Op When the Wind Forgets Your Name geen verrassingen; wel drie kwartier aan old-skool indie rock zoals alleen een in 1992 opgerichte Sub Pop-band dat maken kan.
'Klassieke muziek' en 'experimentele muziek' lijken elkaar wellicht principieel uit te sluiten, maar als iemand daarin het tegendeel bewijst is het de Canadese muziekwetenschapper en componist Sarah Davachi. Op Two Sisters benadert ze Renaissance-kamermuziek met een modern gevoel van stilte. Als een episch laatmiddeleeuwse sage die zich in super-slow-motion afspeelt. 

 

Verder zijn er deze week onder meer nieuwe albums verschenen van John LegendThe Afghan Whigs en Robbie Williams

 

Pre-orders

Onder meer Tame Impala, Beck en Bad Bunny doen mee op Cracker Island, de nieuwe Gorillaz-LP (24 februari 2023).
Een nieuw deel in de populaire New Black and White-reeks van Danny Veradeel vijf (30 september). 
Björk is terug en haalt op Fossora inspiratie uit onder meer gabber. Ja echt (30 september).
Louis Tomlinson heeft het nog: Faith In The Future (11 november). 

VelvetMusic.nl maakt gebruik van cookies

Door onze site te gebruiken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.
Meer informatie in onze privacyverklaring

Ik ga akkoord